top of page
Cerca
 • Immagine del redattoreБИСЕИ

Емоционален имунитет

Aggiornamento: 30 apr 2020

Имунната система представлява сложна серия от механизми, чиято основна функция е да предпазват организма от чужди вещества, водещи до заболяване. Тя е основен начин за постигане на целта, която е - съхраняване и поддържане на хомеостаза на организма, независимо от промените извън него.

Има различни видове имунитет:

 • вроден, придобит;

 • клетъчен, хуморален;

 • временен, постоянен.


Сега, по време на така обявеното извънредно положение у нас и наблюдаваното пандемично разпространение на коронавирус COVID-19, чуваме че се говори за компрометиран имунитет, стаден (колективен) имунитет, за уязвими групи, заразяване, вируси. А вирусът е токсично вещество, което инфектира клетки в живия организъм.


Подобно заразяване, като с вирус, може да се случи и с емоциите, които изживяваме. Както знаем, нашите емоции, като силно психично състояние, са и заразни, така че всеки от нас може да се окаже както емоционален вирусоносител, така и реципиент. Нашият мозък, с огледалната си невронна система, автоматично обработва сетивна информация, като стимулира отражение на чуждите физически преживявания, включително лицеви изражения и език на тялото. Този механизъм на емоционална заразност, особено при деструктивни емоции, когато са неовладяни, има нездравословно въздействие върху нас.


А за емоционален имунитет говорим ли? Кой говори, какво казва, какво чуваме, какво разбираме? Предвидени ваксини за нашия емоционален имунитет не са включени в имунизационните ни календари. Здравната психична грижа не предвижда и задължителни прегледи и/или профилактика. Затова пък има изисквания, например при постъпване на работа или за упражняване някои специфични професии или дейност, да удостоверяваме чрез документ от съответно здравно заведение, психичното си здраве. Известно е, че някои имунологични промени и повишена уязвимост от заболявания се влияят от психологически фактори, каквито например са стресовите ситуации. Апропо, настоящото положение, в което се намира населението ни, предвид здравословната опасност и наложените държавнически решения, е меко казано стресова.


Емоционалните вируси, разбира се, са многобройни и за всеки отделен човек са различни и различно проявени, отчетени и отработени. Можем да споменем и други вируси, които са с пряко отношение към емоционалния имунитет - нашите преживявания, състояния, мисли, действия.

Затова, да се попитаме:

 • какво е емоционален имунитет;

 • имаме ли и как да го измерим;

 • от какво зависи и как се постига;

 • кой, как, какво, кога му влияе;

 • какви са начините да укрепим и повишим неговата устойчивост;

 • спазваме ли емоционална дисциплина;

 • има ли тестове за емоционални вируси.На територията на емоционалната интелигентност, като програма водеща се от уважението към човешкото същество и убеждението, че човекът е повече от едно тяло с болест в него, се забелязва, че много от симптомите, проявяващи се на телесно ниво имат в зародиша си житейски и човешки трудности. Лекарството на болната душа са конструктивните чувства и емоции. Иначе, дори и малки вълнения, могат да донесат болка, страдания или човек да изпитва интензивни страхове, тревоги, тъга, отчаяние или гняв.


Емоционалният имунитет е способността да се справяме със саморазрушителни емоции - тези, които са вредни, дори токсични и смущават ума. И да развиваме градивните, които са здравословни и лекуват, носят радост. Емоционалният имунитет включва в себе си много умения, всяко от които е отделен инструмент за себеизследване, себеразвитие, социално функциониране. Моделът на Рувен Бар-Он за измерване на емоционалната интелигентност, включва 15 умения, обединени в пет основни области: себевъзприятие, себеизразяване, междуличностни отношения, вземане на решения, справяне със стрес.


Ваксинирането с всяко едно от уменията позволява човек да мобилизира личностните си ресурси и по този начин успешно да се справя, както с хроничните затруднения, включително и здравословни, така и с емоционално - психичните предизвикателства и извънредни ситуации. Когато упражняваме и развиваме уменията на Емоционалната Интелигентност, със сигурност укрепваме и повишаваме устойчивостта на нашия емоционален имунитет. Което, разбира се, е свързано още и с подобряване качеството ни на живот и удовлетвореност, както в личен, така и в професионален план.


Уменията са реално работещо средство като краткосрочна интервенция в кризисна ситуация. Затова, в този момент на повишена социална изолация, е належащо да обърнем внимание на ресурсите си за набавяне и/или запазване на емоционална стабилност и близост. И така да осигурим за себе си необходимото ни лекарство - регулацията на чувства и емоции чрез уменията на емоционалната интелигентност.


Автор: Нонка ДанчеваCover photo: flickr.com (found on pinterest.com)

107 visualizzazioni0 commenti

Post recenti

Mostra tutti

Comments


bottom of page