top of page
Cerca
 • Immagine del redattoreБИСЕИ

Лична грижа за себе си. Какво включва и какво изключва?

Aggiornamento: 30 apr 2020

Грижата за себе си е всяка дейност, която извършваме умишлено, за да се грижим за психическото, емоционалното и физическото ни здраве. Въпреки че това е проста концепция, на теория това е нещо, което много често пренебрегваме. Добрата грижа за себе си е ключова за подобреното настроение и намалената тревожност. Освен това е ключ към добрите отношения със себе си и другите.

Личната грижа за себе си е нещо, което активно планирате. Това е активен избор и e хубаво да го третирате като такъв. Добавете определени дейности към календара си, обявете плановете си на други, за да увеличите ангажираността си и активно потърсете възможности за практикуване на такава лична грижа.

Какво изключва личната грижа за себе си?

Да знаеш какво не е лична грижа за себе си може да е още по-важно. Това изключва дейности, които се насилваме да правим, или пък които правим по задължение. Личната грижа за себе си е "нещо, което ни зарежда с гориво, а не отнема от нас" и също така изключва егоистичен акт. Тук става въпрос освен за отчитане на нашите нужди, и за това да знаем какво да направим, за да се грижим за себе си, като впоследствие ще сме способни да се грижим и за другите.


Какво можем да правим по време на изолация, за да се грижим за себе си?

 • Съсредоточете се върху това да станете по-здрави и да се храните добре. Домашно приготвената и прясна храна ще допринесе за това.

 • Нашето физическо и психическо здраве е взаимосвързано, следователно създаването на рутина, която включва някаква форма на физическо натоварване, може да помогне. Например 15 минути изкачване на стълбите, брой стъпки на ден като може да си поставите цел от 10 000 стъпки, което се равнява на около 8 км.

 • Майндфулнес практики или други практики за релаксация, включително медитация или музика, могат да бъдат полезни, за да помогнат да успокоите ума и да се научите да го пускате, както и просто да вървите с потока в този момент.

 • Предавайте мислите си на думи и хроники какво преживявате или чувствате всеки ден. Пишете за каквито и да е тревоги, които може да имате, страховете си от пандемията, целите ви за следващата година или дори как с вълнение чакате деня, в който ще можете да продължите на следващия си празник (дори можете да го планирате сега). Ако предпочитате можете да нарисувате всичко, което мислите и чувствате.

 • Работата чрез списък със задачи в дома ще ви държи едновременно заети и ще се чувствате позитивни, когато маркирате задачите си като приключени.

 • Практикувайте благодарност. Припомняйте си всеки ден по едно нещо, за което сте благодарни. Пишете го на листчета и го слагайте в една кутийка.

 • Общуване. Помислете за вашата мрежа за поддръжка - вашето семейство, приятели и колеги и ако все още не сте споделили пътуването си, може би сега е моментът да идентифицирате поне един човек, с когото можете да говорите и искрено да изразите емоциите си. Комуникацията е изключително важна за всички, особено ако сте самотни и сте изправени пред това предизвикателно време сами.

 • Бъдете приятел. Обадете се и проверете за емоционалното и физическото благосъстояние на другите. Ако имате възможност, видео чат с приятели и близки, които живеят извън вашето домакинство. Поне по 2-3 такива разговора на ден.

 • Дръжте ума си зает. Позволяването на ума да застоява от страх, гняв или притеснение ще ви доведе допълнителни тревоги. Вместо това правете планове за предстоящи събития във вашия живот. Например сватба, раждане, кръщене, лятна ваканция, ремонт.

 • Новите хобита могат да помогнат да се измести фокуса и да се разсее умът ви. Например рисуване.

 • Хубави филми вместо новини. Получаването на непрекъснати новини на вашия телевизор или смарт телефон за COVID-19 просто ще допринесе за вашия стрес. Вместо това си пуснете филм, който да ви зареди емоционално, например „Зеленият път“ с Том Ханкс.

 • Потърсете професионална помощ в случай, че усещате нестабилност.


Автор: Марияна СтаноеваCover photo: passionpassport.com (found on pinterest.com)

59 visualizzazioni0 commenti

Post recenti

Mostra tutti

Comments


bottom of page